Inici / Notícies
NOTíCIES

Al voltant d’un 20% de la població a Espanya és infèrtil

Diferents estudis afirmen que al voltant d’un 20%, de la població espanyola és infèrtil. Si a això li afegeixes que els estudis de l’OMS reflecteixen una contínua baixada de la qualitat seminal -que mesura quantitat per centímetre cúbic, morfologia i moviment de l’esperma-, la capacitat per a concebre de manera natural disminueix amb passes de gegant.

En la majoria de casos, les dones tendeixen a paralitzar la seua activitat quotidiana: «se’ls oblida viure i cal viure a més d’estar en tractament», comenta l’experta

En aquest punt, la reproducció assistida juga un paper fonamental. La Universitat de València, amb la finalitat de formar al personal mèdic i psicològic, organitza el Màster Propi en Infertilitat: Aspectes Psicosocials, Mèdics i Legals, que el seu principal objectiu és aconseguir que l’atenció als pacients siga integral.

Per a la codirectora d’aquest postgrau i psicòloga en IVI València, Pilar Dolz, el personal sanitari ha d’aconseguir que els pacients se senten bé amb el tractament i seguisquen la seua vida normal, alguna cosa que no succeeix en la majoria de casos, ja que les dones tendeixen a paralitzar la seua activitat quotidiana: «se’ls oblida viure i cal viure a més d’estar en tractament», comenta l’experta.

No obstant això, la psicòloga de l’IVI reconeix que es tracta d’un procés especialment complex des del punt de vista psicològic. «El desig de ser mare sol ser fort, per la qual cosa la repercussió emocional de no poder tindre fills és molt gran». A més, el tractament i els possibles cicles fallit suposen un important «desgast emocional».

«A través dels principis de la psicologia positiva, treballem per a desenvolupar la resiliència, és a dir, alçar-te quan la vida et dóna un colp», explica Dolz

Per a fer front –explica Dolz- des de la unitat de suport psicològic de IVI, més que mesurar l’ansietat o el grau de tristesa, treballen per a enfortir els recursos de enfrontament dels pacients amb la finalitat d’aconseguir una millor adhesió als tractaments. «A través dels principis de la psicologia positiva, treballem per a desenvolupar la resiliència, és a dir, alçar-te quan la vida et dóna un colp», explica Dolz.

Dolz posa l’accent en el paper que juga en la teràpia els homes i com ha canviat el seu rol en a penes deu anys, quan a les consultes de psicologia únicament acudien dones soles. «L’home del segle XXI està molt més implicat en la paternitat. No solen demanar ajuda, però ara sí que acudeixen a la consulta i participen en la teràpia perquè també estan afectats emocionalment», assenyala Dolz.

Espanya, referent en reproducció assistida
Espanya està en el top tres de països receptors de turisme reproductiu i és una potència mundial en el tema de la reproducció, de fet, ocupa els primers llocs del rànquing. Alguna cosa, que -segons subratlla l’experta en reproducció assistida- respon a dos factors: la qualitat dels professionals espanyols i un marc legal «molt adavantat i modèlic», indica Dolz.

Quant al perfil dels pacients, no existeix un determinat, ni des del punt de vista econòmic ni cultural. En alguna cosa sí que coincideixen: «pateixen per igual», conclou Dolz.

Més informació: Màster Propi en Infertilitat: Aspectes Psicosocials, Mèdics i Legals

Notícia publicada: 29/10/2018