Inici / Notícies
NOTíCIES

Estudiants de la Universitat podran realitzar pràctiques a qualsevol centre penitenciari

Estudiants de grau i de postgrau de la Universitat de València podran realitzar pràctiques en qualsevol centre penitenciari o centre d’inserció social de l’estat espanyol gràcies al nou conveni de cooperació educativa que han subscrit la Universitat, ADEIT i la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries del Ministeri de l’Interior. 

Per mitjà d’aquest nou conveni, els estudiants matriculats en qualsevol titulació de la Universitat de València, de grau o de postgrau, podran aplicar i complementar els coneixements adquirits en la seua formació acadèmica –tal com recull el conveni– al mateix temps que podran adquirir «competències tècniques, metodològiques, personals i participatives que els preparen per a l’exercici d’activitats professionals, faciliten la seua ocupabilitat, el seu accés i inserció al mercat de treball i fomenten la seua capacitat d’emprenedoria».

Fins al moment, 336 estudiants de 17 titulacions diferents de la Universitat han realitzat pràctiques al centre penitenciari de Picassent i al seu centre d’inserció social des de la signatura del primer conveni de col·laboració en 1996. Gràcies a aquest nou acord de cooperació educativa, s’amplia la col·laboració a la resta de centres del país.

Les pràctiques poden ser curriculars (incloses en el pla d’estudis), extracurriculars (realitzades de manera voluntària, sense reconeixement en crèdits) o dins del projecte fi de grau o fi de màster. Respecte a les titulacions, podran realitzar pràctiques estudiants de Dret, Treball Social, Criminologia, Psicologia, Psicopedagogia, Pedagogia, Educació Social, Infermeria, Farmàcia i Ciències de l’ Activitat Física i de l’Esport, així com de qualsevol dels postgraus propis i oficials relacionats amb aquest àmbit.

Per al professor de Dret Penal i codirector del Màster en Criminologia i Seguretat de la Universitat de València, Javier Guardiola, aquest nou conveni és «molt interessant, en la mesura en què permet ampliar la col·laboració a diferents àmbits geogràfics». Concretament, Guardiola apunta a la possibilitat que els estudiants de la Universitat coneguen bones pràctiques com les del Centre Penitenciari El Dueso (Cantàbria), on una estudiant del Màster en Criminologia realitzarà les seues pràctiques gràcies a aquest acord, tutoritzades per l’educador social del centre.

Sofía Buelga: «Es tracta d’una oportunitat única i molt valuosa per arribar a un col·lectiu de persones de difícil accés i de col·laborar amb els professionals del centre en programes i tècniques psicològiques destinades a la reinserció de la població penitenciària». 
Javier Guardiola subratlla la importància dels centres penitenciaris i d’inserció social per als professionals especialitzats en criminologia. «Els centres penitenciaris són com un municipi amb més de 70.000 habitants, que viuen en unes condicions molt particulars, als quals no podem girar l’esquena».

Més enllà de la recerca delictiva, la part de treball més visible gràcies a les sèries de televisió americanes, –explica Guardiola– la criminologia aborda altres àmbits «menys vistosos però igualment importants» com la prevenció i la reacció enfront del delicte i el tractament dels delinqüents, àmbits que tenen l’oportunitat de conèixer en la pràctica els estudiants a través d’aquests centres.

Per la seua banda, la directora del Màster en Intervenció Psicològica en Àmbits Socials de la Universitat de València i professora titular de Psicologia Social de la Universitat de València, Sofia Buelga, destaca que aquestes pràctiques proporcionen als estudiants «una oportunitat única i molt valuosa per arribar a un col·lectiu de persones de difícil accés i de col·laborar amb els professionals del centre en programes i tècniques psicològiques destinades a la reinserció de la població penitenciària». La varietat de les problemàtiques psicosocials d’aquest tipus de població és un dels factors que subratlla la directora del màster d’aquesta experiència, que –afirma– és de gran interés per als estudiants.

Des del Centre Penitenciari de Picassent, el seu director, Miguel Ángel Martínez, subratlla la possibilitat que ofereixen les pràctiques perquè es conega més i millor la realitat dels centres penitenciaris. «Les pràctiques ens permeten donar a conéixer millor aquesta institució entre la societat i trencar la imatge distorsionada i amb prejudicis que de vegades es té d’aquesta institució». Així mateix, el director del Centre Penitenciari de Picassent destaca la col·laboració que els estudiants presten a diferents programes juntament amb els professionals del centre el que –explica– els permet «arribar a més interns». Quant a la temàtica, Miguel Ángel Martínez posa l’accent en el caràcter «total» de la institució, en la mesura que no només treballen des del punt de vista de la seguretat, sinó també assistencial, sanitari i de tractament, la qual cosa suposa la participació de professionals, especialistes i estudiants de molt diferents matèries.

El subdirector general de Tractament i Gestió de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, Javier Nistal, destaca la importància d’aquest conveni per a l’Administració Penitenciària. En aquest sentit, assegura que els eventuals estudis de recerca que realitzen els estudiants permetran comptar amb una informació vàlida. Posteriorment, aquesta informació ajudarà a abordar programes d’intermediació encaminats, en general, a evitar la reincidència i, en particular, a prevenir aquelles noves modalitats delictives que sorgesquen en un futur, a l’empara de les noves tecnologies, i altres formes de criminalitat que puguen aparèixer en les societats modernes, com la nostra, subratlla Nistal.

Notícia publicada: 06/03/2015